Luonnonkosmetiikka

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka valmistuksessa käytetään  luonnonmukaisia raaka-aineita. Perusajatus on se, että kosmetiikkatuotteissa ei saisi olla ihmiselle, luonnolle, vesistöille ja eliöstölle haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja.

Yhä useammat ihmiset kärsivät jonkinasteisista iho-ongelmista tai allergioista. On arvioitu, että jopa joka kolmannella ihmisellä on herkkä iho ja joka kymmenes ihminen kärsii jonkinlaisesta ihoallergiasta, joka aiheutuu ihonhoitotuotteissa yleensä käytetyistä synteettisistä aineista, kuten parfyymeista, parafiineista, väriaineista tai parabeeneista.

Ota kuitenkin huomioon, että luonnonkosmetiikka ei tarkoita samaa kuin allergiavapaa. Luonnonkosmetiikassa pääset kuitenkin kontrolloimaan itse sitä mitä purkkiin laitat. Luonnonkosmetiikkaa ei myöskään tarvitse tehdä itse, mutta se on hirvittävän helppoa kunnon ohjeilla.

Luonnonkosmetiikkaa itse tehdessäsi tiedät tasan tarkkaan mitä raaka-aineita käytät, eikä tuotteessasi ole mitään ylimääräistä mitä et sinne itse ole laittanut. Luonnonkosmetiikkatuotteita myydään hyvin varustelluissa kaupoissa ja erityisissä eko-kaupoissa – toki yleensä vähän kalliimpaan hintaan, kuin jos tekisit itse.

Animalia ry pitää listaa kosmetiikkatuotteista, jotka eivät ole eläimillä testattuja eli ns. “cruelty free” tuotteista.

Miksi juuri luonnonkosmetiikka?

  1. Kaikki mitä laitat ihollesi vaikuttaa hyvinvointiisi

  2. Ainoastaan aito ravinto ravitsee ihoasi, eivät turhat kemikaalit

  3. Saat 100% vastinetta rahoillesi

  4. Turvallinen vaihtoehto ilman ikäviä yllätyksiä

  5. Hormonitasapainosi kiittää

  6. Luonnonkosmetiikan ostaminen on helppoa

  7. Luonto kiittää eettisestä valinnastasi

  8. Tuet parempaa ja reilumpaa maailmaa

  9. Et tue eläinkokeita ja teollisuutta eläinkokeiden takana

  10. Kun ostat luonnonkosmetiikkaa, teet hyvää, tuet sydämellä työtään tekeviä yrityksiä, edistät luonnon hyvinvointia ja saat rahoillesi rehellistä vastinetta.

Mitä tarvikkeita tarvitsen?

Luonnonkosmetiikan tekeminen on helppoa. Kotoa löytyy yleensä astiat, joissa voit helposti tehdä tuotteesi ja siirtää ne sen jälkeen purkkiin. Tuotteiden säilyvyys on hyvä, mikäli purkissa on pelkkiä öljyjä, eikä sinne ole mennyt vahingossa vettä. Tällainen tuote säilyy helposti vaikka vuoden. Jos tuotteessa on jotakin muuta, esimerkiksi mustikkaa, käyttöikä on yleensä 1-3 viikkoa ja tuotetta kannattaa säilyttää jääkaapissa. Öljyperäisissä tuotteissa ei ole kuitenkaan sisällä mitään pilaantuvaa ja täten ne kestävät pidempään.

Puteli-kaupasta voit tilata purkkeja:

Me olemme käyttäneet (CL-040 merkkisiä) suoran sylinterin purkkeja, joiden täyttötilavuus on 41 ml. Nämä kyseiset purkit maksavat noin 0,58 euroa / kpl + postitus. Lisäksi purkki tarvitsee kannen, joita siihen myydään kolmessa eri värissä. Hinta 0,12 euroa/kpl.

Sekoittamiseen käyvät kahvilakäyttöön tarkoitetut puutikut hyvin varustellusta ruokakaupasta.

Puhtaus & hygienia

Käytä aina yhtä sekoitustikkua yhteen tuotteeseen, älä sekoita sekoitusvälineitä tai muitakaan välineitä tehdessäsi luonnonkosmetiikkaa hygieniasyistä. Kaikki alkaa kuitenkin välineiden desinfioinnista.

Purkit ja kannet voi helposti keittää tai isompia määriä desinfioidessasi, voit laittaa purkit 15 minuutiksi noin 125-asteiseen uuniin (älä kuitenkaan laita metallisia kansia uuniin). Kaikki kulhot ja kattilat kannattaa vielä desinfioida vaikka ne olisivatkin puhtaita. Helpoiten tämä käy keittämällä vettä vedenkeittimessä ja kastellen kaikki välineet, myös lusikat vielä kertaalleen kuumalla vedellä.

Ohjeita aloittelijalle

Lisää reseptejä löydät mm. Luontotalon blogista hakusanalla “luonnonkosmetiikka.”

Artikkeleita

Luontoemo: Eteeriset öljyt

Nyt-liite: Näin teet kosmetiikkaa itse
HS: Trendikästä, mutta miten se eroaa tavallisesta?

 

Kuvia