Media

Luontokokemuksia voi saada myös digitaalisesti

Media ja erityisesti verkkomaailma tarjoavat hyviä nuorisotyöhön sopivia ympäristökasvatuksen ja -vaikuttamisen keinoja. Internetin myötä maapallo on ikään kuin kutistunut, koska ihmisten väliset yhteydet ovat lisääntyneet ja tihentyneet. Voimme seurata reaaliajassa tapahtumia toisella mantereella ja osallistua yhteiseen ympäristötempaukseen samanaikaisesti australialaisten nuorten kanssa.

Valokuvaaminen harrastuksena on lisääntynyt ja kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa. Nuoret jakavat myös paljon omia videoitaan. Tätä on järkevää hyödyntää myös ympäristökasvatuksessa. Luontovalokuvaus kiinnostaa monia ja amatöörikuuvaajakin voi saada satoja tuhansia seuraajia jakaessaan kuviaan Instagramissa.

Ekopsykologien mukaan sisätiloihin tuodut luontokokemukset voivat toimia elvyttävinä ja rauhoittavina, joskin niiden teho on heikompi kuin luonnon keskellä tapahtuvien elämysten. Uudenlaista luontoyhteyttä voi rakentaa tutustumalla maailmaan webkameroiden avulla tai katsomalla supersuloisia kissavideoita.

I. Tunnelmointia: Läheinen suhde luontoon digitaalisesti

 • Sisustetaan luontokuvilla. Etsitään nuorten kanssa kunkin mielestä hieno maisemakuva netistä, ja tulostetaan niitä seinille, erityisesti sellaisiin paikkoihin, joissa kaivataan rauhallisuutta. Muistakaa tarkistaa kuvien käyttöoikeudet.
  www.imagepark.biz/fi/
  www.seppo.net
 • Elämyksellinen luontoilta nuorisotalolla. Jos ei päästä ulos luontoon, tuodaan luonto sisälle. Kootaan kaikki viherkasvit yhteen paikkaan viidakoksi tai paratiisiksi, somistetaan tila, himmennetään valot ja laitetaan taustalle kuulumaan luonnonääniä. Fiilistellään, jutellaan ja syödään ”alkuperäistä” ruokaa: siemeniä, hedelmiä, juureksia, koivunmahlaa (myydään ekokaupoissa) jne. Luontoiltaan on helppo yhdistää kuvataidepaja, luonnonäänimusiikkipaja tai jokin muu teema. http://naturesoundsfor.me/

II. Yhdessä tekemistä: Teot ympäristön puolesta

 • Tehdään nuorten kanssa nutan energiakatselmus ja päätetään kehittämiskohteista. Arvion vuosittaisesta käyttösähkön kulutuksesta voi tehdä nuorisoasiainkeskuksen omalla sähkölaskurilla, jonka voit tilata Meriharjun luontotalolta.  Tämän exell -pohjaisen laskurin käyttöön saat myös opastuksen samasta paikasta!
 • Otetaan kantaa ympäristön puolesta nettiadressein, -kampanjoin ja lehtikirjoituksin.
 • Järjestetään YouTube -ympäristöilta, jossa katsotaan ympäristöaiheisia videoita. Keskustellaan, miten omat teot ja valinnat vaikuttavat toisella puolella maailmaa. Liitymmekö me jotenkin videoiden tapahtumiin? Pitäisikö tehdä jotain? Miksi?
 • Osallistutaan kirjojen kierrätykseen maailmalla book crossing -sivujen kautta. http://bookcrossing.com
 • Osallistutaan maailmanlaajuiseen Earth Hour – tapahtumaan. www.wwf.fi/earthhour/
 • Tutustutaan netissä toimiviin kierrätyssivuihin ja vuokrauspalveluihin. 
  www.kuinoma.fi
 • Toteutetaan oma antimainoskampanja Älä osta mitään-päivän aikoihin marraskuun lopulla.
  www.adbusters.org/campaigns/bnd
  www.alaosta.fi/
 • Lasketaan ilmastopainomme netissä toimivalla laskurilla, ja mietitään yhdessä, miten itse kukin voisi pienentää omaa jalanjälkeään.  https://ilmastodieetti.fi/
 • Varataan ilmoitustaululta paikka pelkästään hyville ympäristöuutisille, joita etsitään mediasta. Hyvien uutisten viereen voidaan haluttaessa laittaa myös katastrofiosasto.

III. Ideat & tieto: Omat oivallukset

 • Mediassa ja verkossa ihmisten väliset vuorovaikutus- ja riippuvuussuhteet näkyvät eri tavalla kuin muilla elämän alueilla. Internetiä voikin käyttää hyvänä käynnistäjänä keskustelulle, jossa pohditaan kaiken elollisen ja elottoman välisiä vuorovaikutussuhteita maapallolla. Mitkä asiat kytkevät ihmisen muuhun maailmaan: meriin, kiviin, kallioihin, kasveihin, eläimiin, toisiin ihmisiin?
 • Internet on tehnyt monesta asiasta helppoa ja nopeaa. Pohditaan sitä miten tällaiset nopeat ja tiheät yhteydet parantavat elämän laatua. Tapahtuuko samaa luonnossa?
 • Miten virtuaalinen kokemus poikkeaa kasvokkain tapahtuvasta. Millaista olisi elää autiolla saarella irrallisena? Mikä siinä olisi hyvää mikä huonoa?
 • Keskustellaan siitä, miten riippuvaisia olemme tietotekniikasta ja netistä, ja millä elämänalueilla voisimme vähentää tuota riippuvuutta. Mitä ympäristövaikutuksia olisi sillä, että tietoverkot kaatuisivat?
 • Pohditaan mitä on elämä. Onko tietoverkoissa leviävä virus tai mato elävä. Mitä on tajunta? Mitä on olemassaolo virtuaalisesti? Entä reaalimaailmassa?
 • Käytämme silmälaseja ilman sen kummempaa eettistä pohdintaa, mutta voisimmeko ottaa aivoihimme tietokonesirut?
 • Onko netissä tapahtuva palstaviljely puutarhanhoitoa vai jotain muuta?
 • Seurataan jonkin ympäristökatastrofin aikaista ja jälkeistä viestintää mediassa. Mitä eroja löytyy eri viestimissä? Miltä reaaliaikainen viestintä tuntuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *