Sisustusprojekti Rempparyhmä

Alustus:

Ryhmä kerättiin Laajasalon alueelta ja ympäristökasvatuskokeilu koki muutamia eri vaiheita projektin aikana. Toiminta startattiin Laajasalossa nuorten ideoiden ja ehdotusten pohjalta syksyllä, mutta varsinainen Rempparyhmä aloitti toimintansa vasta keväällä kun suunnitelmat ja projektin työnimi olivat tarkentuneet.

Alussa nuoria oli mukana noin kymmenen, mutta lopulta projektin veti loppuun viisi nuorta, joita huoneprojekti todella kiinnosti. He suunnittelivat ja toteuttivat toimintaa eri tavoin, joka on avattu prezi-esityksessä sivun alalaidassa, mistä löydät myös padlet-kuvagallerian.

Toiminnan keskiössä oli nuorten halu toteuttaa itseään kiinnostavaa harrastustoimintaa, josta he saavat samalla myös työkokemusta sekä mahdollisuuden luoda Laajasalon nuorisotalon pikkuhuoneelle uusi ilme- ja elämä.

Huoneen sisustus/remppaprojekti tuli hyvään vaiheeseen, sillä pikkuhuoneella ei ollut järkevää käyttöä talolla jonka lisäksi Laajasaloon on rakenteilla uusi tila, jonka tulisi valmistua syksyllä 2018. Näin ollen nuoret pohtivat omaa tekemistään myös siitä näkökulmasta mitä nyt kannattaa tehdä, sillä vanha talo puretaan. Esimerkiksi seinien maalaus ei nuorten mielestä tuntunut järkevältä ja kaikki hankinnat pohdittiin sellaisiksi, että ne olisi helppo muuttaa uuteen tilaan.

Nuoret huomioivat suunnittelussaan mm. mitä kannattaa hankkia uutena, mitä voi lainata, mitä hankkia kierrätettynä ja kulutuskriittinen ajattelu lisääntyi muutenkin. Jokainen tapaamiskerta aloitettiin yhdessä kokkaamisella, jossa tehtiin aina kasvispainotteista ruokaa sekä syötiin yhdessä. Syömisen lomassa oli helppo keskustella päivän tavoitteista.

Tässä kokeilussa tavoiteltiin toimintamuotoa joka tutustuttaisi nuoret ympäristöasioihin hauskalla ja toiminnallisella tavalla eikä ”päälle liimattuna pakkopullana”. Tärkeää oli myös se, että nuoret keksivät yhdessä ohjaajan kanssa oman tapansa toteuttaa toimintaa.

Toiminta vaatii ohjaajalta jonkin verran tietoa ympäristöasioista sekä idearikkautta. Kokeilun aikana puhuttiin paljon ”valelusta.” Tällä tarkoitetaan sitä, että ekologisuuteen, ympäristökasvatukseen ja kestävään kehitykseen liittyviä asioita valeltiin arkisiin asioihin ikään kuin vahingossa. Vaikeita ja vanhanaikaisia ympäristötermejä myös vältettiin tai käyttäessä selitettiin auki eli ympäristökasvatus tuotiin lähemmäksi jokapäiväistä arkea.

Materiaalit:

Rempparyhmä-kokeilu on yksi tapa tehdä ympäristökasvatusta nuorten tai miksei muun ikäisenkin kohderyhmän kanssa. Tutustu materiaaleihin ja muokkaa toiminta yhdessä nuorien kanssa oman näköiseksenne!