Vinkkejä Luonnonkosmetiikkaan

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka valmistuksessa käytetään  luonnonmukaisia raaka-aineita. Perusajatus on se, että kosmetiikkatuotteissa ei saisi olla ihmiselle, luonnolle, vesistöille ja eliöstölle haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja.

Yhä useammat ihmiset kärsivät jonkinasteisista iho-ongelmista tai allergioista. On arvioitu, että jopa joka kolmannella ihmisellä on herkkä iho ja joka kymmenes ihminen kärsii jonkinlaisesta ihoallergiasta, joka aiheutuu ihonhoitotuotteissa yleensä käytetyistä synteettisistä aineista, kuten parfyymeista, parafiineista, väriaineista tai parabeeneista.

Luonnonkosmetiikkaa ei tarvitse tehdä itse, mutta se on hirvittävän helppoa kunnon ohjeilla. Luonnonkosmetiikkaa itse tehdessäsi tiedät tasan tarkkaan mitä raaka-aineita käytät, eikä tuotteessasi ole mitään ylimääräistä mitä et sinne itse ole laittanut. Luonnonkosmetiikkatuotteita myydään hyvin varustelluissa kaupoissa ja erityisissä eko-kaupoissa – toki yleensä vähän kalliimpaan hintaan, kuin jos tekisit itse.

Animalia ry pitää listaa kosmetiikkatuotteista, jotka eivät ole eläimillä testattuja eli ns. ”cruelty free” tuotteista.

Miksi juuri luonnonkosmetiikka?

  1. Kaikki mitä laitat ihollesi vaikuttaa hyvinvointiisi

  2. Ainoastaan aito ravinto ravitsee ihoasi, eivät turhat kemikaalit

  3. Saat 100% vastinetta rahoillesi

  4. Turvallinen vaihtoehto ilman ikäviä yllätyksiä

  5. Hormonitasapainosi kiittää

  6. Luonnonkosmetiikan ostaminen on helppoa

  7. Luonto kiittää eettisestä valinnastasi

  8. Tuet parempaa ja reilumpaa maailmaa

  9. Et tue eläinkokeita ja teollisuutta eläinkokeiden takana

  10. Kun ostat luonnonkosmetiikkaa, teet hyvää, tuet sydämellä työtään tekeviä yrityksiä, edistät luonnon hyvinvointia ja saat rahoillesi rehellistä vastinetta.

Mitä tarvikkeita tarvitsen?

Luonnonkosmetiikan tekeminen on helppoa. Kotoa löytyy yleensä astiat, joissa voit helposti tehdä tuotteesi ja siirtää ne sen jälkeen purkkiin. Tuotteiden säilyvyys on hyvä, mikäli purkissa on pelkkiä öljyjä, eikä sinne ole mennyt vahingossa vettä. Tällainen tuote säilyy helposti vaikka vuoden. Jos tuotteessa on jotakin muuta, esimerkiksi mustikkaa, käyttöikä on yleensä 1-3 viikkoa ja tuotetta kannattaa säilyttää jääkaapissa. Öljyperäisissä tuotteissa ei ole kuitenkaan sisällä mitään pilaantuvaa ja täten ne kestävät pidempään.

Puteli-kaupasta voit tilata purkkeja. Me olemme käyttäneet (CL-040 T43 merkkisiä) suoran sylinterin purkkeja joihin mahtuu 40ml ja tämäkin on jo aika paljon, sillä tuotteet ovat yleisesti ottaen riittoisia. Nämä kyseiset purkit maksavat noin 0,25 euroa / kpl. Sekoittamiseen käyvät perinteiset puutikut esimerkiksi askartelukaupasta.

Pidä välineet aina puhtaina ja ota tuotteisiin aina oman puhtaat lusikat käyttöön, älä sekoita lusikkaa eri tuotteissa.

 

Sekoituspuuhissa

Ohjeita ja reseptejä

Näitä on netti pullollaan, mutta tässä muutama takuuvarma hittituote.

Lisää reseptejä löydät mm. Luontotalon blogista hakusanalla ”luonnonkosmetiikka.”

 

Kookosvoita ja mehiläisvaharakeita Reaktorissa 2017.

Muutama artikkeli luonnonkosmetiikasta:

Nyt-liite: Näin teet kosmetiikkaa itse
HS: Trendikästä, mutta miten se eroaa tavallisesta?

Tiesitkö, että kosmetiikka- ja kauneudenhoitotuotteiden kemikaalit päätyvät viemäristä vesistöihin?

Oletko harkinnut ohjaavasi muille luonnonkosmetiikkaa, mutta tarvitsisit vetoapua? Nyt sitä saa!

 Luonnonkosmetiikka puhuttaa ja hyvä niin. Tämän vuoksi järjestämme luonnonkosmetiikka-kurssin/workshopin ohjaajille (ihan kaikille, ei pelkästään Nuorisoasiainkeskuksen työntekijöille) Meriharjussa huhtikuussa.

Jos intoa hommaan on, järjestämme toisen syksyllä 2017.

Ainekset on helppo löytää kaupasta tai vaikka kerätä luonnosta. Tällä kertaa me kuitenkin hommaamme kaiken ja sinun tarvitsee vain ilmoittautua ja saapua paikalle.